Tervetuloo! Kay sisaan toki! Kysees' ei oo neuleblogi.lauantai 13. huhtikuuta 2013

Kissanmenetys ja muita virusperaisia tartuntatauteja

Meilla sairastetaan. Tytar on selvasti flunssan kourissa. Isanta yskii myos lupaavasti. Poika aivasti nayttavasti, hanen vuoronsa on siis seuraavana. Minulla on Kissanmenetys.

Mikali ette tieda, millainen tauti on kyseessa, voin hieman valaista asiaa. Elaintenomistajan Encyclopedian, vol 1. A-molli mukaan kyseessa on "voimakkaita oireita aiheuttava virusperainen tauti, joka kuitenkaan ei ole hengenvaarallinen. Potilaalla saattaa kissanmenetyksen puhjettua esiintya delirium -tyyppisia oireita, jotka saattavat olla varsin nayttavia. Potilas saattaa muunmuassa saada hallitsemattomia itkukohtauksia paikasta riippumatta. Esimerkiksi supermarketin kissanruokaosostolla saattaa potilas joutua odottamattoman regression valtaan ja ulvoa nayttavasti. Ymparillaolevien ihmisten lasnaololla tai reaktioilla ei ole merkittavaa vaikutusta itsensa kokoamiseen ja asiallisen kaytoksen pikaiseen palauttamiseen. Ko. regressiotilaa ei tule siis sekoittaa psykoosiin tai muihin ikaviin mielenhairioihin, vaikka sita onkin vaikea kohtauksen todistajille vakuutella.

Potilaalla esiintyy usein myos muistihairioita muistuttavia oireita. Tama johtuu kissanmenetyksen tuomista voimakkaista aistiharhoista, jolloin henkilo on kuulevinaan naukumista ja nakevinaan kissanhahmon kaltaisia visioita. Edellamainitusta johtuen potilas usein unohtelee arkeen liittyvia pikkuasioita, kuten ruokailun. Oire ei ole vaarallinen, varsinkin, jos siita seuraa vain kolmen kilon painonpudotus. Mikali painon putoaminen jatkuu, on hyva ottaa yhteytta alan erikoislaakariin. Mikali muiden perheenjasentenkin paino alkaa laskea suositellaan kotiapulaisen valiaikaista palkkaamista kotitalouteen.

Oireiden vakavuutta lisaa usein unettomuus, mika on yleinen syndrooma kissanmenetyksen uhreille. Henkilo tuntee itsensa yleensa kuolemanvasyneeksi ja nukahtaakin verrattaen helposti vain heratakseen yon pimeimpana hetkena. Talloin seuraa vatsakramppeja itkukohtausten seurauksena, seka jalkojen lihaskramppeja mineraalivarojen jouduttua epatasapainoon silmien kautta tapahtuneen suolaveden voimakkaan poistumisen vuoksi. Talloin henkilo myos kokee voimakasta janoa, yliluonnollisia tuntemuksia ja kuulee olemattomia.

Varsinkin juuri taudin puhjettua potilaalla saattaa esiintya itsetuhoisia ajatuksia. Nama liittyvat yleensa itsesyytoksiin, jotka ovat tyypillisia kissanmenetyksen oireita. Henkilo saattaa olla vakuuttunut, etta olisi voinut valttaa taudin puhkeamisen olemalla ylivarovainen. Henkilo saattaa munnmuassa ajatella olevansa huono kissa-aiti seka suunnitella hyppaavansa uima-altaaseen myllynkivi kaulassaan. Yleensa tama jaa kuitenkin suunnitteluasteelle.

Taudin voittamiseen vaikuttaa oleellisesti ymmartavaisen laheiset, jotka eivat tee pilkkaa potilaan oireilusta. Siksi suositellaan sellaisen seuran valttamista, joilla ei ole omia kokemuksia tasta viheliaisesta taudista.

Toipumista auttaa merkittavasti reipas puuhastelu, kuten muumityynynpaallisten ompelu.

Kaikkein nopein apu oireisiin saadaan kuitenkin, jos voidaan nauttia ruskean, lempean ja muhkean kissan seurasta."

Kylla tama tasta.
 

7 kommenttia:

 1. Kärsin aikoinaan koiranmenetyksen vuoksi samankaltaisista oireista. Vollottelin hallitsemattomasti kaupungilla, ruokakaupassa ja yliopistolla. Joskus piti oikein kääntyä katsomaan, kun korvani kuulivat yhä lautalattialta rakkaan ystävän kynsien rapinan. Eihän siellä ketään ollut, sydämessä enää vain.

  Kyllä se siitä.

  VastaaPoista
 2. Halauksia kaikille.

  Isä näkee ja kuulee Pörriä, vaikka joku yhdeksästä olisi todennäköisempi kulkija.

  VastaaPoista
 3. Kokemusta on viruksen koiraversiosta. Virus jää elämään latenttina kantajan sydämeen ja saattaa aktivoitua mitä pienimmistä ärsykkeistä. Nyt yli 10 vuoden kuluttuakin tulee joskus roska silmään. Sympatiaa ja halauksia <3

  VastaaPoista
 4. Niin, edellisessa lainauksessa unohdin mainita taman tarkean avun, vertaistuen! Kiitos teille, jotka ymmarratte milta tuntuu!

  VastaaPoista
 5. Viruksen koiraversiota on ollut tänä keväänä liikkeellä työpaikallani kahdella työkavereilleni. Kaikki oireesi ovat niin tunnistettavissa myös heillä. Riinan sanoin: Kyllä se siitä, mutta aikaa se vaatii.
  Tarja L

  VastaaPoista
 6. Tauti on tuttu täälläkin. Kun Nöpö jäi auton alle, podin tuota pitkään. Onneksi oli lääkityksenä kaksi kissaa, jotka saivat ajatukset itseensä tehokkaasti.
  Voimia sinulle toipumiseen<3

  VastaaPoista