Tervetuloo! Kay sisaan toki! Kysees' ei oo neuleblogi.tiistai 16. huhtikuuta 2013

Puolison painajainen

Jotta elamasta ei vaan puuttuisi dramatiikkaa, olemme joutuneet perheena karsimaan Kissanmenetyksen lisaksi myos toisesta hirvittavasta, vaarallisesta ja viheliaisesta, mutta -Luoja paratkoon- onneksi melko harvinaisesta taudista, nimeltaan Miestenflunssa.

"Miestenflunssa (engl. Manflu) on tavallisen flunssan maskuliiniversio. Taudin oireet muistuttavat aivan normaalia pikkuflunssaa eivatka usein tayta edes flunssan minimivaatimuksia, mutta kyseessa EI TODELLAKAAN ole sama tauti. Suurin ero naiden flunssien valilla on subjektiivisessa kokemustavassa. Miestenflunssan uhri kokee oireensa tavalliseen flunssan verrattuna moninkertaisena ja tata on tietysti kipulaakkeetta synnyttaneen feminiinin vaikea ymmartaa. Potilas muunmuassa tuntee itsensa kuolemansairaaksi jo heti ensimmaisesta aivastuksesta alkaen. Hanen taytyy silloin valittomasti hakeutua pitkalleen paikalle, jossa han saavuttaa lasnaolijoiden maksimaalisen huomion. Taudinkuvaan kuuluu voimakkaat kiputilat, joita hanen on vaikea tarkemmin kuvailla. Taman vuoksi potilas valittaa taukoamatta kova-aanisesti. Aivastuksia ja yskimista han liioittelee nayttavasti seka vastaa puhelimeen -mikali kykenee- haudantakaisella aanensavylla.

Tauti etenee yleensa uskomattomalla vauhdilla. Jo ensimmaisena iltana tartunnan havaittuaan potilas puhuu kuolemasta, antaa kyynel silmassa lapsilleen elamanohjeita seka miettii perinnonjaon yksityiskohtia. Aaneenvalittamisen ja muutaman aivastuksen lisaksi muita oireita ei juurikaan voida todistettavasti havaita. Muunmuassa kuumemittari ei edes varahda. Potilas on vakuuttunut, etta se on rikki.

Tautiin kuuluu voimakas laakeriippuvuus. Potilas on varma siita, etta han tarvitsee valittomasti mahdollisimman pitkan antibioottikuurin. Taman lisaksi han ei todennakoisesti selvia ilman nenasprayta, yskanlaaketta, inkivaaria, yrtteja, salvaa, hunajaa, eukalyptusta, strepsilsia, vickia, kuumavesipulloa, laastaria seka kurlausmikstuuraa.

Miestenflunssan kaikkein piinaavin oireyhtyma on kuitenkin juoksutus. Potilas odottaa automaattisesti, etta hanen viihdyttamisestaan hoitamisestaan tulee muiden perheenjasenten tarkein missio. Han kokee voimakkaasti kuolevansa janoon, kylmaan, kuumaan, nalkaan, kipuun, hengenahdistukseen, hikoiluun tai kuristavaan tunteeseen. Taman vuoksi han mobilisoi tehokkaasti lasnaolijat hoitotoimiin ja vaatii heilta viiden tahden palvelua. Tama edellyttaa hoitohenkilokunnan kokoaikaista valppautta. Potilas pyytaa yleensa minuutin valein vetta, jonka han toteaa olevan liian kylmaa, teeta, joka on liian kuumaa, keittoa, joka on liian pahaa, kosteita pyyhkeita, jotka ovat liian markia seka peittoa, joka on liian paksu. Han myos moittii hoitohenkilokuntaa aktiivisesti, koska hanen aistinsa ovat yliherkassa tilassa. Tama vaatii lahimmaisilta myotatuntoista ymmarrysta, jotta potilas voitaisiin pitaa mahdollisimman hyvalla tuulella, mika on miestenflunssasta toipumisen perusedellytys. Sen vuoksi suositellaan saysealla aanella puhumista, silmiin katsomista lempeasti, seka usein toistuvia repliikkeja, kuten:
-Saanko poyhia tyynyasi?
-Voi kulta, kuinka minun kay sinua saaliksi!
-Voisinko tuoda sinulle jotain?
- Mita haluaisit, etta viela tekisin hyvaksesi?
Taman lisaksi potilasta tulisi mahdollisimman usein hieroa, silitella, esittaa huolestuneita katseita seka huokailla surullisesti. Myos itkunpurskahdukset ovat suositeltavia potilaan aarella, samoin varisevalla aanella esitetyt rukoukset potilaan sielun puolesta.

Miestenflunssan ennuste on yleensa hyva ja eloonjaamisprosentti melko korkea. Lisaksi taudinkuvaan kuuluu myos lahes poikkeuksetta ihmeparantuminen. Tata kaikille riemukasta tapahtumaa voidaan todistaa muunmuassa jalkapallo-ottelun alkaessa."

(Lainaukset ovat kaikille vaimoille suositeltavasta teoksesta "Aikuisen miehen hoito-opas")

6 kommenttia:

 1. Tämä voisi olla äitini näppäimistöltä! Herra paratkoon minua, joka joudun hoitamaan isän flunssaa puhelimen välityksellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, tama taitaa todella olla yleinen ilmio. Herra paratkoon, meita naisia!

   Poista
 2. Näin uutisoi Iltalehti 25.1.2013:
  "Moni miehen kanssa elävä nainen on saattanut ihmetellä, miksi flunssan iskiessä miehet kokevat sairastumisen naisia rajummin. Ilmiöstä on kirjoitettu erilaisia väittämiä ja esimerkiksi marraskuussa 2012 lontoolaisen yliopiston Queen Maryn virustutkija John Oxford julisti, ettei "miesflunssalle" ole tieteellistä pohjaa, mutta myönsi kuitenkin, että eri sukupuolet kokevan flunssansa eri tavoin.

  Tuore tutkimus väittää toisin, Daily Mail kertoo.

  Ilmiö liittyy eroon aivojen koossa. Daily Mail kirjoittaa, että miesten aivoissa, jotka ovat keskimäärin suuremmat kuin naisilla, on enemmän lämpöä aistivia reseptoreita, eli ylimääräiseen lämpöön reagoivia välittäjäaineita ja siksi miehet kokevat flunssan oireet voimakkaampina. Lehden mukaan sama teoria pätee lapsiin, joille flunssa voi aiheuttaa myös erityisen voimakasta kipuilua. Durhamin yliopiston neurologi Amanda Ellison selittää tätä sillä, että ilmiöön liittyvä aivojen osa on samankokoinen tytöillä ja pojilla. Sukupuolten väliset erot kasvavat vasta murrosiässä."
  ... ja miksi me naiset pienien aivojemme kanssa tätä asiaa epäilisimme:(
  Tarja L

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi herranpieksut! Siis tata on tosissaan tutkittu? Kaikenlaiseen turhuuteen veronmaksajien rahoja kaytetaan. Kiitos valaisevasta tiedosta, josta jalkimmaiseen en usko.

   Poista
 3. Juu, suurin ero naisten ja miesten flunssan välillä on se, että nainen tekee sairastaessaankin kaiken, minkä terveenäkin, mies vain keskittyy sairastamiseen ja itseensä...
  Pikaista paranemista sinne, toivottavasti on hyvä matsi tiedossa pian:)

  VastaaPoista
 4. Niin ei tuossa voi oikein muuta toivoa kuin että toivottavasti mies ei sairastu koskaan oikeasti.

  VastaaPoista