Tervetuloo! Kay sisaan toki! Kysees' ei oo neuleblogi.



lauantai 10. marraskuuta 2012

Aatteita vaatteista

Paivani alkoi tanaan niin lupaavasti, etta hieman painuksissa ollut mieleni nousi korkealle saaden minut innostumaan kirjaamaan ylos joitakin huomioitani ymparoivasta yhteisostani. Koska kamelit ovat mielestani sympaattisimpia elaimia, mita kuvitella saattaa ja koska satuin suureksi ilokseni nakemaan aamuisella lasten kouluunvientireissulla niita kokonaisen karavaanillisen ohittaessani hiekkadyyneja, voimakkaasti visuaalinen mieleni rupesi heti tyoskentelmaan ahkerasti uuden kultturiartikkelin parissa. Ymparoivan yhteiskunnan asukkien ollessa kaikkea muuta kuin tylsaa, itseaantoistavaa massaa, kuten esimerkiksi synnyinmaani ilmasto-olosuhteista johtuen juuri talla hetkella siella asia on, haluan nyt ilahduttaa lukijoitani kertomalla siita, minkalaisen ulkoisen habituksen omaavien kanssaihmisten seassa tietani taivallan.


Paikalliset kansalaiset, jotka edustavat vain pienta fraktiota koko maan asukasluvusta, ovat kuitenkin nayttavasti esilla ulkoisen olemuksensa vuoksi. Miehet kayttavat kandooraa, jossa on pitkat hihat ja maahan asti ulottuva helma. Kandooran vari on hohtavan valkoinen ja sisakon taitavasti silittama. Paassaan heilla on virkattu pipo, jonka peittaa taidolla taiteltu huivi ja kokonaisuuden kruunaa musta panta. Kandooran alla he kayttavat aina aluspaitaa, ihokasta, seka leveita "salihousuja" muistuttavia pitkalahkeisia valkoisia alushousuja. Nain kandooran valkea vari ei anna mahdollisuuksia tirkistelyyn. Lisaksi aluskerrasto takaa sen, etta myoskaan mahdollinen hikoilu ei nay vaatteiden lapi. Vuosisatojen kokemuksella tallainen pukeutuminen on jarkevinta ankaran kuumuuden takia. Turistipojan heittaessa paalleen shortsit ja paidanretaleen hien valuessa norona pitkin selkaa paidan liimautuessa epaesteettisesti kiinni selkaan, esiintyy paikallinen konkari aina moitteettomana tietaen, etta paras tapa suojautua kuumuutta vastaan on pukeutua edellamainitulla tavalla.


Miesten kohdalla voidaan havaita paljon etnisia eroavaisuuksia pukeutumisessa. Paikallisten miesten lisaksi nakee paljon ns. normaalia miesten pukeutumista, eli housuja ja paitoja. Sen lisaksi on myos jonkinverran havaittavissa hakellyttavaa katumuotia, jota harrastavat varsinkin iranilaiset nuoret miehet. Heidan ulkoasunsa on useimmiten paatakaantavan varikas sen muistuttaessa uusimpien musiikkivideoiden esiintyjien asusetteja. Mielikuvitusrikkaat kampaukset puolestaan ovat kuin extra-hold hius-spray mainoksista. Vaikka naima pojat tuovatkin varikkyytta katukuvaan liikkuvat he usein hyvan maun rajoilla muuten niin maltillisessa ymparistossa.

Eksoottista savya tuovat niinikaan perinteisilla linjoissa liikkuvat afganistanilas- ja pakistanilaismiehet, joiden asu muistuttaa erehdyttavasti pyjamaa. Asuun kuuluu polviin asti ulottuva tunika ja samasta kankaasta valmistetut housut. Pidan tata kokonaisuutta, muuten, aarettoman tyylikkaana silla ehdolla, etta se on moitteettoman puhdas. Sanomattakin on selvaa, etta se on myos naissa saaoloissa aarettoman kaytannollinen. Joskus taman asukokonaisuuden haltijalla on 30 senttia pitka risuparta, joka on varjatty oranssiksi luonnonhennalla. Kun siihen viela yhdistetaan silmien sisaluomilla musta kohl-rajaus ja turbaanimainen paahine, on mielestani persoonallinen pukeutuminen huipussaan.

Paikalliset naiset noudattavat itsensa peittamisessa samaa linjaa asunsa ollessa poikkeuksetta musta. Ne naiset, jotka peittavat ohuella hunnulla myos kasvonsa, ovat yleensa Saudi-arabialaisia tai muita ulkomaalaisia. UAE:n naisten abaya on hyvin koristeellinen. Hihoissa ja helmoissa esiintyy runsaasti kirjailuja ja kimaltavia elemantteja, kuten swarovski-kristalleja. Huivi on uskonnonvastaisesti kiedottu korkean tupeeratun nutturakampauksen yli varsin viitteellisesti sen paljastaen lahes kokonaan taidokkaan kampauksen. Uniformuun kuuluu ehdottomasti 10 cm:n korkokengat ja tuhansia euroja maksava kasilaukku. Toisessa kadessa tulee pidella uusinta BlackBerrya tai I-Phonea, vaikkei silla mitaan tekisikaan. Ulkoasun viimeistelee veretseisauttava make-up, jonka laatimiseen taytyy kulua aikaa ainakin kaksi tuntia. Nama rouvat eivat tosin aikaa tarvitse mm. kotitoihin, koska kaikilla tyoskentelee kotonaan runsaasti palveluskuntaa, jotka huolehtivat siivouksesta ja lastenhoidosta rouvien harrastaessa sosiaalista elamaa ja shoppausta. Eika niin pitkilla kynsilla voisi mitaan kotitoita tehdakaan.


Huivipaisissa naisissa on paljon variaatioita kansallisuudesta riippuen. Esille nousee omaperainen omanilaisedustus. Heille on tyypillista mielenkiintoinen alaosaan sopiva keeppi-hilkkayhdistelma, joka on aina hempean pastellisavyinen, korostaa naisen luonteenomaista sulokkuutta ja lyo Punahilkan laudalta mennen tullen.

Pikantin yksityiskohdan tuovat katukuvaan aina yhta tyylikkaat libanonilaisnaiset. Heille on ominasta voimakas ulkonakokeskeisyys ja kokeilunhalu uusimpia vippaskonsteja kohtaan. Asunsa he valitsevat viimeisen nuorisomuodin mukaisesti ikavuosien antamatta tippaakaan hairita pukeutumisgenrea. Tyypillinen arkiasukokonaisuus koostuu pillifarkuista, jotka ovat mallia "super slim". Niihin yhdistetaan nuorekas t-paita, jonka kaula-aukko paljastaa viettelevasti kirurginveitsen luomukset. Paidan etumusta koristaa katseenvangitsijana kimaltavat paljetit ja hyvantuulinen teksti kuten "Hot Mama Tiger". Asuun kuuluu korkeakorkoiset strassikoristeiset sandaletit tai korokepohjaiset korkkarit, joiden varvasosa on avoin, sen jattaessa juuri pedikyyrista tulleet varpaankynnet sievasti esille. Hiukset ovat lahes aina vaalennettu hunajaisiksi ja foonattu suoriksi. Huoliteltu meikki on joko ylidramaattinen tai muodikkaasti nude sen aina korostaessa voimakkaasti turvonnutta huultenmuotoa. Nama rouvat puhuvat arabiaa hauskalla korostuksella sekoitellen tarkoituksellisesti mukaan englannin- tai ranskankielisia lausahduksia huulten iloisesti lepattaen aavikkotuulessa.

Turistit voitaisiin jakaa moniin erilaisiin alaryhmiin, ja kertoa naista sivukaupalla, mutta paadyn kuvaamaan vain yhta, surkuhupaisinta tyyppia. Kyseessa on lansimaalainen naishenkilo, joka menee sekaisin kuumuuden, mutta arvattavasti myos paikallisen atmosfaarin takia. Nahdessaan ymparillaan kultaa, kimallusta ja ylellista elamanmenoa, paattaa han kertalaakista lopettaa ianikuisten cargo-housujen, virttyneen t-paidan ja crocsien kayton ja sukeltaa mukaan muodin ihmemaahan. Seuraukset ovat yleensa katastrofaaliset. Kardinaalimunaus syntyy viimeistaan siita, kun maan avoin ja suvaitseva ilmapiiri ymmarretaan vaarin. Tasta aiheutuu voimakkaita ylilyonteja kokonaisuuden hallinnassa ja naisellisten avujen korostamisessa. Tallainen uhkarohkea pukeutuminen saa toki huomiota osakseen sen ollessa kuitenkin paaosin negatiivista. Esimerkkina mainittakoon usein esiintyvat mikroshortist, jotka ovat kokonsa puolesta pienemmat kuin alushousut ja nain ollen peittavat vain niukasti kriittiset alueet. Toinen tyypillinen tyylimoka on selan kokonaan paljastava mekontapainen, joka ei oikein istu ja joka taten paljastaa sivusta katsoen paljon muutakin, kuin mihin mekonkantaja on ollut valmistautunut. Oletettavasti tasta syysta kauppakeskuksiin on ilmestynyt pukeutumisohjeita, joissa toivotaan mekon helman ulottuvan polveen ja olkapaiden olevan peitetyt. Ohjeita noudatetaan varsin sattumanvaraisesti.


Joitakin poikkeuksia lukuunottamatta pukeutumisessa noudatetaan taallapain kuitenkin hyvin maltillista ja sovinnaista linjaa. Suomen kesalomien aikana tormaan varsinkin paakaupunkiseudulla elakeikaisiin henkiloihin, jotka uskaltavat irrottella pukeutumisellaan. Yleensa tama ilmio on mielestani positiivinen, ja kertoo siita, etta ihminen ei alistu noudattamaan helppoja, enemmiston edellyttamia saantoja vaan uskaltaa toteuttaa itseaan vaikka se poikkeaisikin valtavirrasta. Hyva esimerkki tasta oli se, kun Helsingin rautatieasemalla tormasin elakeikaiseen harmaantuneeseen mieshenkiloon, jolla oli jalassaan kirkkaanpunaiset nahkahousut. Se sai hymyn huulilleni, koska herra kantoi asuaan taysin luontevasti. Hymyni hyytyi nopeasti seuraavaan herran tormatessani, joka kuului ikansa puolesta samaan ikaryhmaan. Hanella oli voimakkaan humalatilan lisaksi paassaan pipo ja jalassaan farmarihousut, joissa oli miehenmentava reika niin etu-kuin takamuksen kohdalla. Tallaista kansalaisrohkeutta ei taallapain tapaa varsinkaan elakelaisten keskuudessa.

Dubain matkaa suunnitteleville: tule sellaisena kuin olet! Et todennakoisesti erotu joukosta, vaikka yrittaisit.

11 kommenttia:

  1. Olipa kiinnostavaa lukea pukeutumiskulttuurista siellä teillä. Koskaan en ole käynyt siellä, mutta toki mieli tekisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on oikeasti kiva ja tutstumisen arvoinen paikka. Tuskin kadut, jos tulet käymään!

      Poista
  2. Sinulla on niiiiin runollinen ote arjen ilmiöiden kuvaamiseen: "turvonneet huulet lepattavat iloisesti aavikkotuulesse". Tulipas taas naurettua. Tosiaan vaikuttaa mielenkiintoiselta paikalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taisin vahan liikaa rienata tietyn kansallisuuden neitoja. No, mutta kylla ne lepattaa! Mutta antaa kaikkien kukkien kukkia, eihan se haittaa.

      Poista
  3. Kiehtovia asuja ja niin kiehtovasti kerrottu. Ei voi muuta kuin ihailla kertomistaitojasi, KIITOS!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kertomistaidot eivat veda vertoja todellisuudelle, kiitos kuitenkin. Tervetuloa toteamaan!

      Poista
  4. Minä ja rakas aviomieheni ollaan monesti haaveiltu matkustavamme juuri sinne Dubaihin .. tutut on käyneet ja heillä oli ihan unelmaloma .
    Huppu-juttu oli kun ystäväni= vaalea suomalais-äiti ja hänen teinityttönsä saivat kutsun erään ääärettömän hienon paikallisen perheen kotiin ,kun tutustivat Rouvaan ja hänen samanikäisiin tyttäriinsä ostoskeskuksessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vieraanvaraisuus on taallapain hyvin tavallista. Mutta etta turistit kutsutaan kotiin! ensimmainen kerta kun kuulen moisesta! Hieno juttu, taatusti loman kohokohta.

      Poista
  5. huulten iloisesti lepattaen aavikkotuulessa aijai, naurattipa makeasti. mahtava ja informatiivinen kirjoitus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta silti puutteellinen...Paljon olisi viela kerrottavaa, tiedathan itse sen.

      Poista
  6. Kiitos Tarja upeasta ja värikkäästä kuvauksestasi, laitan postauksesi linkin eteenpäin perheelleni ja ystävälleni, joka on ollut useamman kerran erimiiteissä!

    VastaaPoista