Tervetuloo! Kay sisaan toki! Kysees' ei oo neuleblogi.sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Keittion turhakkeet

Olen huomannut aloittavani useat kirjoitukseni epaloogisesti sivulauseella ja erityisesti "koska"-sanalla. Koska haluan tehda poikkeuksen, aloitan talla kertaa sanalla "olen".

Koska olen uuden kodin vasynyt, mutta onnellinen haltija ja koska edessani on edelleen lukuisten hankintojen suma, olen jo hyvan aikaa liikkunut kauppakeskuksissa "silla silmalla". Erityisen vilkasta silmapelia olen pitanyt kodinkoneosastoilla. Siitakin huolimatta, etta kodinkoneosaston pojat olisivat ehdottomasti pienen silmapelin arvoisia, vannon, etta mieleni on askarrellut ainoastaan viattomien, arjen toiminnan kannalta tarkeiden kapistusten, kuten kahvinkeittimen ja leivanpaahtimen parissa. Mikroaaltouunin lisaksi kaupoissa on tarjolla muutakin silmaruokaa, keittiokapineita, joiden tarkoituspera on jaanyt minulle epaselvaksi. Esittelen seuraavassa joitakin pienkoneita, joiden eksistenssille en ole toistaiseksi keksinyt jarkevia perusteita.

1.Riisinkeitin
Kyseessa ei siis ole kattila, vaan tarkoitukseen liian pieni astia, johon riisi ja vesi laitetaan. Taman jalkeen laite kytketaan kunnalliseen sahkoverkkoon ja riisi valmistuu kuin itsestaan. En nae kuitenkaan riisinkeittimella ja riisin keittamiseen tarkoitetulla kattilalla mitaan eroa, paitsi, etta riisinkeitin on 4-henkisessa perheessa liian pieni. Ainoa plussa on ajastin, jolloin riisin saa valmiiksi silloin kun haluaa. Koska en kuitenkaan syo pelkkaa riisia, tarvitsisin myos esimerkiksi kastikekeittimen, jolloin voisin ohjelmoida tasapainoisen aterian valmistumaan sopivasti palatessani vetreana joogatunnilta. Koska kastikekeitinta ei ole keksitty, laite on siis aivan turha.

2.Friteerauslaite
Tama on taatusti ranskalaisten alynvalays eli toisinsanoen taysin turha keksinto. Sisaltaa saatanallisesti hankalasti irroitettavia osia, jotka taytyy edes joskus pesta. Kapasiteetti on jalleen kerran rajallinen ja valmistuaika liian pitka. Ainoana plussana on roiskesuoja seka paistohajun esto. Saman asian tosin ajaa tehokas liesituuletin ja paistoympariston valiton siivoaminen.

3.Sitruspuserrin
Sanat eivat riita kertomaan kuinka turha keksinto on taas kyseessa. Joudut leikkaamaan appelsiinisi puoliksi jokatapauksessa. Ainoa etu manuaaliseen puserrusmenetelmaan verrattuna on se, etta voit pitaa kattasi paikallaan, kun kone puristaa mehut ulos. Koska akti ei kysy eritysia kasivoimia, eli minakin kykenen sen tekemaan ilman kohtuuttomia ponnistuksia, vaannan mieluummin itse appelsiinin mehut ulos kun pesen taas lukuisat irto-osat, jotka koneen sisalmyksista paljastuvat. Perinteisen kupin ja hatun huuhtaisu on taatusti nopeampaa.

4. Espressokeitin
En voisi ajatella ostavani tata jarkyttavan kallista konetta, joka vie kamalasti tilaa muutenkin ahtaalta typoydalta ja joka osaa tehda vain yhden pienen kupillisen kahvia kerrallaan! Keitan mieluummin kokonaisen pannullisen ja juon espressoni Starbucks'issa tai Paul'issa.

Lisaksi markkinoilla on paljon koneita, joille voisin ehka keksia joskus jotain kayttoa, kuten jugurttikonelle. Koska kaupoista kuitenkin saa valmiina erilaisia jugurtteja, naen ko.laitteen melko tarpeettomana. Poikkeuksena voisi olla tilanne, jossa haluaisin mangojugurttia, jota ei kaupasta loydy. Taman merkittavan syyn vuoksi saattaisin hyvinkin sortua ostamaan jugurttikoneen itselleni. Nykyisessa asuinmaassani eivat asiat kuitenkaan mangojugurtin suhteen niin huonosti ole, vaan mangojugurttia saa vapaasti ostaa mista tahanasa valintamyymalasta. Olen siis tullut siihen tulokseen, etta jugurttikoneen ostaminenkin lykkaantyy hamaan mangojugurtittomampaan tulevaisuuteen.

Olenkin joskus aiemmin kertonut lasteni hyvantahtoisesta kommentoinnista, jossa he kuvailevat elamantapaani cro-magnonilaiseksi. Kasityksensa, varsin virheellisen sellaisen, he ovat muodostaneet siksi, etta olin taatusti viimeinen suomalainen, joka otti kayttoonsa matkapuhelimen. Tama virhe tuli tehtya 2000-luvun puolivalissa. Toinen hakellyttava totuus on se, etta minulla ei ole viime vuoteen asti ollut koskaan kaytossani astinpesukonetta. On kuitenkin syyta tarkastella avoimin silmin omia, joskus hieman luutuneita kasityksiaan nyky-ajan edistyaskeleista. Tiskikone, jota pidin kaikkien turhakkeiden paaturhakkeena, osoittautui kaytossa mita tarpeellisimmaksi vempeleeksi. Mikali tiskikoneesta paasisi facebookiin, antaisin vaikka kannykkani pois kunhan ei tarvitse luopua tiskikoneesta!

Koska kaikesta huolimatta olen varsin avomielinen ja kokeilunhaluinen, mieheni mielesta hieman liikaakin, otan nyt vastaan mielellani vasta-argumentteja edellamainittujen turhakkeiden tarpeettomuudesta. Saattaahan olla, etta tarpeeksi varteenotettavat kommentit saavat minut muuttamaan mieltani ja jonain paivana keittotani koristaa espressokeitin.

Mutta riisikattilasta en luovu.

10 kommenttia:

 1. Mainitsemiasi turhakkeita ei keittiöstämme löydy, mutta ystäväni tiskikone on ihan korvaamaton.
  Kunpa olisi vielä liesituuletin. Vaihtaisin molemmat söpöt lahjaksi saadut, mutta toimimattomat munakellot toimivaan liesituulettimeen, maksaisin jopa vähän välirahaakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ehdttomasti samaa mielta kanssasi! Sijoittaminen parhaaseen ystavaan kannattaa!

   Poista
 2. Espressekeittimeni pelastaa aamuni. Saa tuolla ison kupin kahvia tehtyä, ja niin nopsaan, että tavallinen kahvinkeitin kerää nyt pölyä kellarissa (se haetaan sieltä vain kun tulee suomilasta vieraita kylään). Kyseessä on minulle silkka ajan säästö aamuhösässä. Lomilla ollessa, kun joutuu odottamaan kahvin valumista, tulee ikävä kojetta.

  Friteerauslaite kuuluu perusranskisten keittiöhin siinä missä mikroaaltouunikin. Ranskasta saa pakastettuja ranskanperunoita, mutta tosiranskalainen kuorii ja pilkkoo perunansa itse ja friteeraa ne sitten kanserogeenisessä ja kolesterolivaarallisessa laitteessaan, joka saattaa myös syttyä tuleen, jos sen unohtaa päälle...mutta sitä ilmankaan ei voi elää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Em. laitteista saattaisin todellisuudessa lammeta nopeimmin espressokeittimelle. Mutta iltapaivakahvia varten! Aamuisin tarvitsen pannullisen!
   Jos ostaisi friteerauslaitteen ja sytyttaisi tuleen! Silloinhan tulis palomiehet...

   Poista
 3. Mies osti innoissaan riisinkeittimen viime vuonna. Voi kuinka inhoankaan sitä! Todellakin turha tapaus ja ärsytää nostella sitä ees taas kaapista. Miehen mukaan maussa on muka eroa, eikä riisi pala keittimessä, mutta minusta riisi on niin helppo keittää kattilassakin eikä takuulla pala, kun laittaa hellan päältä pois heti kun vesi on alkanut kunnolla kiehua.
  Toinen on leipäkone...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin juuri! Miehet eivat yleensa ymmarra ruoanlaitosta eika juuri muustakaan paljon mitaan.

   Poista
 4. Haha, voi riisinkeitin! :D Aikoinaan vielä eri maissa asuessamme miekkosella ja kämppiksellään oli riisinkeitin. Oli muka paras ja kätevin keksintö ikinä. Ja minusta taas riisi on mahdottoman helppo keittää kattilassa. Tuon Sannabananan kommentin luettuani aloin nyt epäillä, että kyse on jostain miesten jutusta? ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin juuri samaa! Ovat lukeneet jostain tekniikan maailmasta merkkivertailun ja todenneet, etta sellainen taytyy hankkia. Tosinaista tama tietysti naurattaa. Niinkuin yleensakin miesten jutut.

   Poista
 5. Miehet ja ruuanlaitto; aiheesta saisi varmaan kirjoitettua moni-osaisen opuksen. Eräs tuttavani poikamiesaikanaan ratkaisi aamukiireet keittämällä kananmunat kaurapuuron seassa!?
  Jotta olisin tasapuolinen, voin kertoa työkaveristani (nainen), joka ensimmäistä kertaa kananmunia keittäessään omassa pikku opiskelijakämpässään kokeili haarukalla olivatko munat kypsiä.
  Espressokeitin kiitos, mutta täytynee ensin miettiä mihin hukkaan joululahjaksi saadun sähkökäyttöisen juuresraastimen;)
  Tarja L

  VastaaPoista
 6. Listalle voisi laitaa kananmunankeittimen ... Mies osti sellaisen muutama vuosi sitten ... Käytti sitä muutaman kerran - minä en periaatteesta moista turhuutta edes kokeillut - se ajautui kaapin perälle, josta se siivouksen yhteydessä löysi kierrätyksestä uuden leposijan.

  VastaaPoista