Tervetuloo! Kay sisaan toki! Kysees' ei oo neuleblogi.



torstai 14. helmikuuta 2013

Puuttuvat sanat

Asioilla on puolensa.

Koen television katsomisen kiusalliseksi Euroopan puolella jalkikasvuni laheisyydessa. Kanavaa vaihtaessa jo kello kuuden aikoihin saattaa silmien eteen lavahtaa pariskunta ahinapuuhissa. En ole erityisen estoinen ja pidan toki moisia akteja aivan luonnonmukaisina ilmioina. Epailen vahvasti, etta lapsenikin ovat jo jossain maarin tietoisia joistakin sukupuolten valisista mysteerisista toimenpiteista. En silti halua todistaa yllatysdemonstraatiota hekumahetkesta tiettyjen ihmisten lasnaollessa. Tahan ryhmaan luen lasteni lisaksi muunmuassa anoppini. Arsyynnyn, hakellyn tai ainakin vaihdan kiireesti kanavaa, jossa on tietysti menossa viela hurjempi pyha toimitus.

Dubaissa ei nain koskaan tapahdu. Tv-ohjelmat sensuroidaan siisteiksi, kiitos ja ylistys. Joskus elokuvan juoni tosin hieman karsii, jos oleellinen tieto, eli onko pariskunta jo tehnyt "sita" vai ei, jaa hamaran peittoon. Toisinaan leikkaus on tehty niin hyvin, etta asia kay selvaksi, vaikka kaikkia yksityiskohtia ei rautalangasta vaannetakaan. Joskus melko viaton suudelma on aivan turhaan poistettu. Jopa piirretyista filmeistakin on usein poistettu pusuttelut. Toisaalta sitten vahapukeisia naisia voi ihailla avoimesti tv-ohjelmissa. Selkea alastomuus on kuitenkin aina sensuroitu.

Jos nyt sensuurilinjoille lahdetaan, olisi loogista, etta katsottavasta materiaalista poistettaisiin kaikki haitallinen aines. Taallapain katsotaan haitalliseksi vain seksuaalisviritteinen toiminta seka huono kielenkaytto. Vakivaltakohtauksia ei pahemmin sensuroida, vaikka sille olisi usein huutava tarve.

Elokuvien aaniraidoista on haivytetty havyttomyydet, samoin radiokanavien viihdemusiikista. Raukkamaisesti paljastan nyt tyypillisia poistettuja sanoja, joita havaintojeni mukaan ovat ainakin:
(Huom! Seuraava aineisto ei sovi alaikaisille, eika heikkohermoisille)
-bitch
-shit
-fuck ja kaikki fuck-johdannaiset sanat mm. motherfucker
-skrew ja siita johdetut imperatiivit

Kuitenkaan sellaisia vihjailevia lauseita kuten "tuo taikasauva housuissasi saa minut punastumaan" ei ole poistettu. Sensuuri ei ole iskenyt myoskaan lauseeseen: "Tehdaan se lattialla." Ilmeisesti ei ole tarpeeksi selvaa mita lattialla on tarkoitus tehda ja sen vuoksi sanoittajaa on armahdettu. "Tehdaan se tana iltana, beibi, tehdaan se niinkuin haluat!" on myos jatetty koskemattomaksi. Epailyksieni mukaan tassa tuskin puhutaan lihapadan valmistuksesta illalliseksi.

Dubai on siis varsin vapaamielinen kaupunki. Kuuluisien taiteilijoiden esiintymisia ei suuremmin rajoiteta ja heille annetaan joitakin erivapauksia. Nicki Minaj esiintyi loppuunmyydyssa konsertissa, vaikka neito rappaa lahinna omasta alapaastaan eika kukaan ollut sensuroimassa esityksia. Taalla on myos esiintynyt edesmennyt Amy Winehouse kohtalaisessa humalatilassa, vaikka julkisesta juopottelusta joutuu yleensa telkien taakse. Odotan mielenkiinnolla, vilauttaako Madonna taalla julkisesti ja mita siita sitten seuraa. Toistaiseksi ei olla nahty myoskaan gay-myonteista Lady Gagaa ja voi olla ettei ihan pian nahdakaan. Ei taalla sentaan niin edistyksellisia olla.

 

1 kommentti:

  1. Olet matkustanut yhdestä ääripäästä toiseen ... jopa piirettyjä myöten! Mutta, hi hi, kuvakieltä käyttäen kuitenkin puhutaan - taikasauva mm. :)
    Katsoin juuri dokumenttiohjelman sikäläisestä hallintamuodosta, suvun merkityksestä ja millainen vaikutus internetillä ja muulla medialla on - oikein mielenkiintoista!

    VastaaPoista